İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

25 Kasım 2013 Pazartesi

TCDD - MARMARAY- ARKEOLOJİ

Şimdi bu Marmaray açıldı biliyorsunuz, bu arada ben hepiniz sanki İstanbul'da yaşıyormuşsunuz da benim yanımdaymışsınız, benim arkadaşımmışsınız da sanki olan biteni biliyormuşsunuz gibi anlatıyorum ya hah işte aslında öyle değil, arada hızlı gidiyorum olmuyor.

Ben İstanbul'da yaşıyorum ağalar, hatta daha dün beni Gültepe de yaptılar Üsküdar'da doğdum diye Selin yanak çocuğu ile konuşuyorduk bu konuyu. Bana göre ülkenin en güzel şehri, ayrı kaldığım dönemlerde çok özlüyorum, şehir hayatı çok rerörörerö diyenlerden değilim, burası kalabalık, burada trafik var burası ayı dolu, şehirlilik bilinci yok, bildiğin köy ve köylü dolu, mimari desen felaket, kültür mirası olan yapıya gözü gibi bakmıyorlar burada. Mesela Dolmabahçe'de gökyüzüne doğru zeker gibi yükselen bir kafes, Levent Maslak hattında mantar gibi biten plazalar, şehrin orasına burasına serpiştirilen rezidanslar hem şehrin iklimi değişecekmiş kime ne, ne tarihi doku ne bi'şey, gezi için harekete geçildiğinde ya siz ne oluyor kendinize gelin diyen yakın çevre gördü bu gözler, çapın ne güzelmiş.


Marmaray, böyle iniyorsun' 3-4 dk arasında Üsküdar'dan Yenikapı'ya ulaşıyorsun;



Al bu da yolcu profili;

Sen 17 milyor sen metropol insanı sen vergilerini ödeyen ve bu şehirde ayakta kalmaya çalışan insan, ya sen dünyanın en eski limanının kalıntılarını bul ardından biz bir tünel yaptık Deniz'in altında böyle, onu yaparken de 8500 yıl öncesinin kalıntılarını bulduk mesela amforalarda mercimek taneleri, mesela köpek kemikleri mesela o zaman evcil köpek varmış, mesela dünyanın eski deniz araçları mesela komple yerin altına gömülmüş bir liman, mesela para, mesela medeniyet!!!! Ya ama cümleyi şöyle bitir;



Hem kırmızı olsun hem ANCAK TÜM BU diye başla cümleye, senin algı yönetim şeklini yönlendiren beyin loplarını ayrı ayrı diye başlayan cümleler kurmak istiyor insan, politik olarak doğruyu bu ülkede niye kullanasın ki zaten...



M.S. 900 sonlarına doğru yavaştan Malazgirt'e doğru gelen göçebe toplum :) kapıların metaforik olarak açılması ile yaymış, yayılmış 1000lerce yıllık tarihin üzerine tarihinin hiçbir döneminde bu şekilde yobaz ya da muhafazakar bir tavırla yaklaşılmamış. Efendim gordion düğümünü çözmek için giderken buradan geçilmiş, parayı lidyalılar bulmuş, Truva aslında Çanakkale dolaylarındaymış, hititler şuppililumalar, ama biz İstanbul'u Bizans'tan aldık ve Constantinopolis falan dendiğinde çok sinirleniriz, olmadı baraj yapacağız antik kent nesi işte bu şahane kafaların ürünüdür. Adamlar İnkaların piramitlerinde kurgu UFO belgeseli çekiyor sen elindekinin kıymetini bilmiyorsun. 

Şimdilerde Göbeklitepe var geçici olarak dünya mirası listesinde , kişisel fikrimdir oradanda otoban falan geçirseler olmadı kuşların göç yolunda falansa deneme seferinde patlayan hızlı tren falan koysunlar, bence şahane fikir. Ne gerek var hayvan figürlü duvarlar çıkacak diye yıllarca kazı yapmak, insanlık tarihi hakkında bilgi edinmek, tapınaklar falan bunlar hep saçma sapan şeyler. 

Ay şekerim yine sinirlendim, iq 5 civarında bugün, ilaçlar iyi geliyor, arkeolojiyi hobi düzeyinde sevmek iyi geldi, yanlışlıkla mesleğim olsaydı kahrımdan ölürdüm.

Osman Hamdi geliyor aklıma Arkeoloji Müzesi'nin temellerinin atılması sonra efendime söyleyeyim füniküler projesi falan, sonra  Salacak'tan tarihi yarımadanın gün batımında silüetini izlerken Sultan Ahmet Camisi'nin minareleri arasından gözüken kazulet rezidans allam iyi ki sanat tarihçisi de olmadım allam teşekkürler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder