İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

10 Aralık 2014 Çarşamba

İşte Hala Bu Yüzden İş Arıyorsunuz



Aslında hala iş arıyor olmanızın nedeni online dünyada görünmez olmanız, digital footprintlerinizde sıkıntı var. Sosyal alemde yoksunuz a dostlar, bazı işlerde cv'nize gerek yoktur mesela yaratıcılık ile ilgili işler mesela televizyonculuk, reklam yazarlığı falan yetkili abi sizi google yardımıyla bulur, yaptığınız işlere ulaşır. Öyle linkedin'de adımı düzgün yazayım, profil fotoğrafım da şöyle olsun dertleri yoktur. Bazı işler içinse bu tip sosyal medya hesapları işinizi kolaylaştırır, hatırlarsınız Ülker proje başvurularını sadece facebook üzerinden aldığını söylemişti Digital HR'da(Ülker değil tabii Ülker'in İK'dan sorumlu teyzesi(İdil Şeker) söyledi bunu.


Yaygın bir kanıya göre;

Ne iş yaptığınız değil, kimi tanıdığınız önemli.

Referanslı ve cumbullu aday olmanızdan bahsediyorum tabiisi. Yani diyor ki aslında ortalama bir çalışansınız, evden işe, işten eve, evden bara, oradan sevgilinize oradan yüksek lisansa gidiyor ve geliyorsunuz. Derken bir gün işinizi değiştirmek istiyorsunuz, kariyer portallarını(kariyer.net, secretcv, yenibiriş hatta linkedin falan) kullanıyorsunuz ama nanay. Networkünüz size yardımcı olabilir bu noktada, amcalar, teyzeler, Ruşen Amcanın oğlu Sedat, olmadı annenizin çocukluk sevgilisi Mehmet Amca, komşunuz David Bey gibi gibi.

Kişisel Marka/Bireysel Marka, evet diyelim ki kişisel markanız yerlerde, sesinizi aileniz ve yakın arkadaşlarınızdan başka duyan yok ne yazık ki, tam bir loser'sınız, bir t-shirtünüz var üzerinde BORN LOSER yazıyor, soğuktur, kar yağıyordur yok aslında şöyle: Karda sonmak üzeresin, uyumak tatlı geliyor. Aslında ölüyorsun farkında değilsin, evet. ADA ben ayrılmak istiyorum!!!





Bir İK profesyoneli ya da bir İşe Alımcı kapınızı çalmayacak, yani genelde öyle olmuyor bizim işler. Sosyal ağlardaki arkadaş sayınız, endorselar, işleriniz hakkında referans yazıları, aldığınız ödüller sizi benzerlerinizin bir adım önüne çıkartacaktır.

Bildiğiniz gibi Linkedin İşe Alımcı'ları top adayların peşinde, linkedin profillerinize bir bakım 700 bağlantınız arasında bu hafta kaçıncı sırada idi reytinginiz?

Günaydın Bay Mızmız, bugün acaba kaç grupta "o öyle olmaz, bu böyle olmaz" diye ahkam kestin bakayım? Kaç kişiye laf soktun ve kaç kez twitter'da dünyayı kurtardın?





Unutmayın bu ülkede halen CDO'lara ihtiyaç duyan şirket yok.

İş hayatında dark-side denen bir yer var ve iş hayatı profesyonellik gerektirir, iş insanları sürekli şikayet edenleri sevmez, bir garip her yer toz pembe oyunu oynanır, şanslı ise soğanın ve sorunun cücüğüne inen yöneticiler ve ekipler ile çalışırsın.
Sosyal Medya, işgücü pazarında etkili, yurtiçi-yurtdışı karşılaştırması yapmıyorum, onlarda ve bizde videoları çeksek eğlenceli olurdu.
Onlarda: cv'de renk, dil, din, ırk gibi konuların yer almasına önem vermiyoruz, fotoğraflı başvuru olmasın, ayrımcılık bıdı bıdı.
Bizde: fotoğrafsız başvurular değerlendirmeye alınmadan silinecektir! Ayrıca 1000 kişilik şirketimizde tam 2 tane bayan(bakın kadın demiyorum bağyan) çalışanımız var pozitif ayrımcıyız biz.
Neyse bu başka bir yazının konusu.

Sosyal Medya'da verdiğiniz mesaja dikkat edin, kullandığınız dil önemli. Şimdi orada, her şeyimize de karışmasın şirket diyen arkadaşlar görüyorum, sen de haklısın güzel kardeşim ama o zaman sanki profilinde kedi kesme videosunu herkese açık yayınlamasan daha şık olurdu. Çalıştığımız şirketlerin kurum kültürlerine göre aynı doğrultuda hareket edecek adayları çalışan yapmak istiyoruz. Tabii ki her yer A ya da B ile dolmasın, ekiplerde farklı yetenekteki kişiler olsun ama işte sonra çalıştığın şirket dünya görüşüne uymayınca hem motivasyon kaybı yaşıyor mutsuz oluyorsun hem de turnover'da data oluyorsun. Hadi ama diyelim ki muhafazakar bir şirkete başvuru yaptın ve işe alındın, adamlar 2 saat Cuma tatili yapıyor ve tüm çalışanlarının da katılmasını bekliyor bu duruma, şimdi ne olacak, ya benim böyle bir şirkete girip instagram hesabındaki profil adını değiştiren zavallı dostlarım var, rakı kadehlerini görmesinlermiş iş arkadaşları...Hayat.

Ne diyordum, umuma açtığınız her ileti ne yazık ki sizin olmaktan çıkıyor ve ortak bir zihnin sahipliğindeeeee. Ne dedim ben tanrı aşkına? Olm, iletilerinizi public yayınlarsanız, sonuçlarına katlanmak zorundasınız, hem de seve seve sorry.

Arkadaşlar Social Recruiting diye bir hadise var, hadi ama.

Ruh Hali: Akordu bozulmuş keman yayı
Can Bonomo: Bana bir saz verin




2 yorum:

  1. Bir an Singularity'nin sesini duyar gibi oldum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Singularity :))))owwww yea artificial thing, tanrıların arabaları, arthur c clark;p yakın gelecekte kıt kaynak olara ^.^

      Sil