İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

3 Ocak 2015 Cumartesi

İşe Alım Yanlışları

Hellö, iğneyi size çuvaldızı bizim tarafa batırmaya var mısınız tatlı çocuklar?

Aday vs İşe Alımcı

Açılın Ben İK Prensesiyim!!!!!

İkisi de uzaylı, ikisi de dünyada yaşıyor, bu yazı için ikisinin de Türkiye'de yaşadığını ve asgari şartların sağlandığı İK fonksiyonlarının olduğu bir firmada aynı odada buluştuklarını düşünelim. Sizin için de uygundur sanırım, itirazı olan?

İş görüşmeleri genelde bilgi akışının sağlandığı, kısıtlı sürede gerçekleşen bir olay, cv üzerindekilere adayların aktardıklarını ekliyoruz, bir forma not ediyoruz(guys biz ipad kullanıyoruz mülakatlarda, sizi üzmek istemedim old school anlatıyorum) sonrasında ilgili fonksiyon yöneticisine bir rapor hazırlayarak gönderiyoruz(mesela yöntemlerden biri bu) ya da danışmanlık tarafında ise müşteriye yönlendirirsiniz, aday ile firma tarafında bilgi akışını sağlamak danışmanın görev tanımında yer alıyor. Bazı durumlarda yanlış bilgi akıyor, adayı yanlış gün yönlendiriyorlar mesela, adaya yanlış teklifi sunuyorlar mesela, olm danışmanlık şirketi rezaletlerini yazmam gerek bir ara, sonra da hiçbir şey yokmuş gibi ortada dolanıyorlar, neyse bu başka bir yazının konusu.

İş görüşmesi adayın evden çıkıp,  ik'cının(İşe Alımcı/Recruiter-HRBP-Generalist-Consultant-Muhasebeci-CeO yok artık) mekanına gelene, oradan form doldurup(evet sicil dosyasına konmak üzere ıslak imzalı talep edilebilir) görüşmeden çıkana, hatta el sıkışıp asansöre kadar geçirene kadar devam eder. Aslına bakarsanız heyecanlı bir o kadar da sıkıcı, karşı taraf için tabii bence oldukça güzel bir işimiz var, her isteyen ik'cı olabilir mesela geçen Levent güldürdü beni, kimyacı da ik yapar, işletmeci de maden mühendisi de diye isyan etti, halbuki biz kimya yapıyor muyuz? Laboratuvara giriyor muyuz!!! ah ne minnoşluk, istese atomu bile parçalayabilirdi ama haberi yoktu. 







TAM BİR SURVIVOR!!!!
Kurumsal firmalarda iş görüşmeleri aşamalı olarak devam eder, uzay mekiği-kapsül metaforunu kullanabiliriz. Ne kadar kurumsal o kadar fazla görüşme... pozisyon seviyesi/kıdem durumu ile sayı yükselebilir, bir CEO için 7 buluşma yapılmıştı u know. Gerçi yıllar yıllar önce grup mülakatı, bireysel mülakat, yönetici ile tanıştırma, panel tarzı, 7 kişi bir adaya girmeli sorgulu mülakatlara da şahit olmadım değil. Hayatta kalanı işe alıyoruz çocuklar, kurumsal hayat kötü biri ama aile şirketi de rezalet  kabul edelim.

Adayların deneyimlerine göre minimum mülakat süreleri vardır(tabiii, yoksa bilmiyor musunuz? İşe Alım Kitabı-Bölüm 3). Yani öküz değilseniz adayı 5 dakikada göndermezsiniz. Şimdi uslu duruyoruz ve insan taklidi yapıyoruz. Adayın pozisyon için uygun olmadığını anladığınız noktada hiçbir şey olmamış gibi görüşmeye devam etmeniz profesyonelliğin şanındandır. Danışman iseniz alternatifli gider potansiyel farklı pozisyonlar için adayı değerlendirirsiniz, şirket kültürüne uyum sağlayamayacaktır, hafta sonu çalışmaya uygun değildir mesela.

Şirket, aşamalar, plan hakkında bilgi verir kartınızı uzatır görüşmeyi sonlandırırsınız öncesinde adayın sorularını cevaplamayı unutmayın.

  • Mülakatı kısa kesme ölümcül hataların başında. Aday kıçını kaldırıp işinden, evinden, farklı şehirden geliyorsa sevgili dostum, sen de o değersiz poponu kaldırıp işinin gereklerini yerine getireceksin, o kadar zor değil.
  • Pozisyonun gerektirdiği yetkinlikler dışındakilere odaklamak çok çok çok yanlış kardeşler, saçmalamayalım.
  • Diyelim ki 4 aşamalı olacak dendi siz 2'de kaldınız(testlerde uygunluk sorunu yaşanmış olabilir, sizin beklentilerinizi karşılamayacak olabilir, bilemiyorum şu anda sorun hakkında net bir bilgi yok elimde), işe alımcıdan ses yok, arayın, mail atın bilgi isteyin, işinin adı ne imiş acaba cevap vermek zorunda lakin 4 haftalık görüşme takvimim var dediyse size ertesi gün arayıp ne oldu benim iş diye sormayın o da doğru değil.
  • Görüşmeci duygulara yoğunlaşıyor ise(sen çok yanlış gelmişsin bro)...
  • Görüşmeci sorduğunuz sorulara cevap veremiyor ise...

Bir de hoşlandığınız Kız/Kadın/Cinsi Latif İK'cı ise  "sana cv'mi vereyim bana iş bul, hadi be, hadi be hacı, yap bir güzellik" demeyin, hacı değil o, o bir hanımefendi, o bir 1 evin 1 kızı, gerzomat çıkışınıza tahammül etmek zorunda değil, ayrıca size iş bulacağını taahhüt etmedi. Cv'nizdeki pırıltısız yerleri pırıltılı yapmaya yardımcı olur, eşe, dosta, kardeşine cv'nizi yönlendirebilir, sizin bunu başaramayacağınızı mülakattan survive etme şansınız olmadığını bilse bile size destek olabilir o ayrı bir konu. Tatlım herkes oyuncudur, benim nasıl olduğumu söylememe gerek yok sanırım.

Yazının fon müziği: Noora Noor/Forget What I said









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder