İzlekler için Sosyal Medya

26 Ağustos 2016 Cuma

Adını Doğru Yazabiliyor!

Aman Tanrım.

Demek adını doğru yazabiliyor. Tek yeteneği adını doğru yazabilmek olan insanları üzdünüz.
İşe Alım Profesyoneli olduğum zamanlardan geliyorum.
Merhaba, ben Coco. Galaksinin en Minnoş İşe Alımcı'sıyım.

Aday bakış açısıyla yazdığım yazılar oldu, İK şapkası ile yazdığım yazılar oldu bu kez teyze modunda yazacağım, darılmaca gücenmece yok.
Evladım, herkesin kuşağı kendine. CV hala geçer akçe. Sosyal medya hesaplarınız, fenomenlikleriniz, banka işe girişlerinde KKB'leriniz(Kredi Kartı Merkezi'nden sicilinize bakılıyor akıllım, yani kurumsal kredi risk falan), referans check yapan şirketlerden alınan danışmanlık ve karbon ayak izleriniz...
Kabak gibi gözüküyorsunuz, bıraktığınız izleri takip etmek, 1-2 stalk hamlesi ile profilinizi çıkarmak o kadar da zor değil.
Şirketle kurduğunuz ilk kontak ya attığınız tweet, ya mail ya da portallardan başvurduğunuz CV, ilan olayları ya da referans yolu ile. Beyin Avcısı tanıdığınız varsa o da olur. Baba parası ve aile serveti yiyenler kapsam dışı.

Bir banka için alım yapıyoruz o zamanlar ama nasıl bir amelasyon, best practice bir grubuz, İtalyanlar geliyor, İngilizler gidiyor. Bir test merkezi ile çalışıyoruz. Kişilik envanteri 4 yıl üzeri deneyime sahip kişiler için ve pozisyona bağlı olarak yaptırılıyor. Genel yetenek, görsel hafıza testleri falan da var. Baz puan var, onun altında kalanları kart satışı için bir süre marine ediyoruz. Fire yönetimi gibi düşün, ön lisans bölümlerinden mezun olması ve skalanın altında kalması yeterli. Deli gibi gezecek. Belki üstün performansı ve lisans diploması ile genel müdürlük pozisyonlarına geçebilecek ama sistem onu min 4-5 yıl sahada kullanacak. So diplomanız bir bölümü bitirebildiğinizi gösterir. O nedenle sadece adınızı değil okuduğunuz okulu ve bölümü de doğru düzgün yazın. Maillerinize doğru başlık tanımlayın, cc'yi bcc'yi iyi ayarlayın, mailde hatalı sözcük kullanmayın.

Elon Musk işe alım, yetenek bulma ve hızla şirket bünyesine katma noktasında oldukça hızlı, sabırsız, çeviklik olayı über. Talepkar bir adam, Space X ekibi kendisini ve projesini tanrısallaştırmış durumda. Çalışması zor bir tip, kullanılan terminolojiden tut(herkesin aynı kelime gruplarını ve kısaltmaları kullanmasını talep ediyor mesela), maliyetlere, rakiplerle ilgili bilgilere dair sürekli mail atıyor. Mailller konusunda hassas olduğu kadar yazım dili konusunda da hassas, bir gün pazarlama kökenli bir beyaz yakalının mailde yaptığı virgül hatası yüzünden anında şutluyor. Alıntı yapalım;

"Birini kovmak için ne kadar uzun süre beklersiniz, "keşke daha önce kovsaydım" diyeceğiniz kadar."

İster ofis içinde ister ofis dışındaki aktivitelerde çalışanlarından daha fazlasını ve daha iyisini yapmalarını istemeyi bırakmıyor. E bu güzel tabi, potansiyel de potansiyel.

Disleksik değilseniz diğerlerinden daha önde değerlendirmenizi sağlayacak olan şey CV. O nedenle lütfen kelimeleri doğru yazın.
Bir işe alımcı duruma göre sizi lokasyondan, mezun olduğunuz okuldan, bölümden dolayı eleyebilir daha cv tarama aşamasında yapar bunu, acımaz bile, acımasına gerek yoktur, sizin acınılmaya ihtiyacınız da yoktur, iş dünyası, anne-babanız değil onlar. Buna istenirse- şirket kültürüne bağlı olarak- doğru düzgün anadilini yazamıyor olması nedeniyle de eleyebilir. 75 yıl okul okuyorsunuz ya.

Görüşmeye davet edildiğinizde de ne olur yaptığınız işleri anlatın, belirgin bir şekilde, böyle anlaşılır tane tane oldu mu?




Yazının fon müziği görselden de anlaşılacağı üzere...

En kalbi duygularımla,

dahi anlamındaki de Medina


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder