İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

4 Şubat 2017 Cumartesi

Kariyer Hataları


Harika bir yağmur yağarken müziğin sesini açıyoruz. Yazının fon müziği Nina Simone'dan geliyor Take Care of Business for Me





Hangimiz hata yapmadık? Hangimiz sevmedik çılgınlar gibi?
Size 5 yıl önceye gitme şansı veriyorum, ilk görüşmenizi yaptınız, belki 2.
Neyi değiştirirdin?
O işi kabul eder miydin?
O sektörü bilinçli mi seçtin? Yaptığın şeye inanıyor musun?
Bu güne gelelim;
Kendini şu anda diğerlerinden farklı kılmak için ne yaparsın?
Neyi iyi yapıyorsun?
Neyi etrafındaki diğer insanlardan daha iyi yapıyorsun?
Neyi herhangi bir ödeme olmadan kendi kendine yapabilirsin?
Neyi herhangi bir çaba sarf etmeden yapabilirsin?

Ama siz hiç hata yapmazsınız değil mi, oh camoooonnnn bunu unutmuştum.

Şanelman ile bir restauranttayız, doğum günümü kutlamak ve geleneksel sinema günlerinden birini ifa etmek için buluştuk. Aile şirketinde çalışmak istemediğinden başka bir firmada iş bulmuş yaklaşık 1,5 yıldır takılıyordu. Genelde çalışmayı sevmeyen bu arkadaşımız işin kolayına kaçma, cool durayım derken arıza çıkartma konularında master degree idi. Yaklaşık 6 aydır da ben bu işten ayrılacağım, beni çok çalıştırıyorlar, izin kullanacağım, rapor alacağım vs. diyordu.
News: işten atılmış, fıtık nedeni ile rapor almakla birlikte, patronuna lololo yapmış ve ipler kopmuş, vermişler tazminatı, evde oyun oynayarak hayatına devam ediyormuş. Uzun süredir görüşemiyorduk u know hayvan gibi bir çalışma tempom var ve akşamları da eve gelip bayılıyorum.

8 kez babası ile tartışıp işten ayrılmış 9 kez geri dönmüştü, baktığınızda adeta bir Süleyman Demirel saçmalameyşınıydı. Helikopter ebeveyn rules, anlaşamıyorlardı. Girişimci olmaktan falan bahsediyordu ancak temelde yatan vizyon sorunu, iş disiplinin primitifliği konuları vardı ve bunun farkında bile değildi. Sabahtan akşama kadar sorun tespit ettiğim bir danışmanlık işimin olması yakın arkadaşlarıma sorunu lönk diye söyleyince zalım etkisi yapıyordu ki bunu kaldıramıyorlar bazen(Zalım Etkisi: yakın arkadaşların acı gerçeklerle yüzleşemeyip, doğruları duyunca önce inkar etmesi ve sizi duygusuz bir ZALIM olmakla suçlaması ile sonlanan hödö, şimdi uydurdum). Filmin oynadığı salonun kliması bozukmuş, sorry bro üşüyerek film izleyemem narin burnum tıkanır sonra dedim ve espresso içmeye gittik.
Dinleme zamanı, minimum soru sorma, cevapları kendisi bulsun diye es verme zamanı, ama yok nato kafa nato mermer. Kariyeri ile ilgili hata yaptığını kabul etmiyor, babası hayattayken servetini onunla paylaşmayacağını biliyor yine de hayallere dalmış durumda. Ne sonsuz ızdırap, beyin hücrelerim tek tek ölüyordu. Oyun oynamaya adanmış bir hayat, bel fıtığı olan bir sedanterdi karşımdaki. Kısa süreli tatilden sonra(6 ay) babasının şirketine geri dönecek ve gölge varlığını sürdürecekti hatta en iyi ikinci adam olamayacaktı ama bu başka bir hikayenin konusu.

So İzlekler, dilerseniz onun anlattıkları ışığında ölümcül kariyer hatalarını sıralayalım dilerseniz dedim aaaa vallahi olmaz ölümü görün:


  • Her şeyi bildiğini sanmak, ergen gibi çıkışlar(yeni nesil ergenlik çağının bitişi 32 diyor uzmanlar bunu bir düşünmenizi rica edeceğim). 
  • Network yapmamak, iş ağlarını geliştirmemek, ot gelmek ot gitmek, bulunduğu süre içerisinde şirkette hiç önemli bağlantı kurmamak. 
  • Toplantılara gerektiği gibi hazırlanmamak, avel avel bakmak, katkıda bulunmamak, silik bir tavır sergilemek, sen var hep geç kalmak vaktinde gitmemek. 
  • Ofis dramalarında esas oğlan / esas kız olmak.
  • Yine ofis içerisinde fazla kişisel bilgi paylaşımı, ne gerenk var?
  • Çalışmalarının sonucu, ürünün yani vasata bir övgü olması, minimum ile yetinmek, fark yaratmamak, sıradanlığın yıkılmaz kalesi olmak. 
  • Sektör hakkında sıfır bilgi, yanlış sallamalar, -mış gibi yapmalar, dandik öngörüler ve hedeflemeler. 
  • Kapıyı sert kapatıp çıkmak, köprüleri yakmak, limanları yakmak sen var piromani?
  • Gece klübüne gider gibi giyinmek(erkek+kadın both). Profesyonel hayatta profesyonel olmanız beklenir. 
  • Yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmemek, suçu başkasına atma eğilimi, farkındalık sahibi olmamak. Bu sizi gelişim konusunda sürüngen seviyesine götürür ya da organizasyondaki değeriniz tost makinesinin bir üstüdür, makinenin üzerinde hamam böcekleri geziyor yalnız onu da söyleyeyim. 
  • Yardım istememek, acil durumlarda eskalasyona gitmemek, bayrak kaldırmamak ve bunun yanında yardım aldıysa bile teşekkür etmemek... Unutmayın birilerini ezerek, üstüne basarak değil, birlikte yükseldiğinizde takdir katlanarak gelir ve bireysel markanızda yıldız olarak yakanıza takılır. 
  • Negatif tutum içerisinde olmak. 
  • İyi bir araştırma yapmadan sırf mevcut şirketteki iş arkadaşlarından ya da yöneticiden kurtulmak için yapılan amatör iş değiştirme hareketi. 
  • Mentorluk almamak, koçluk almamak, ben en iyisiyimcilik. 
  • Değişime aşırı tepki, direnme, minimum esneklik yine kariyer hareketlerinizi zorlaştıracak konular. 
  • Yönetim takımına sallama, rakibi kötüleme, şirket dışında saçma sapan hareketler. 
  • Ne istediğini bilmemek, maymun iştahlılık, aşırı prens veya prenses olmak. 
  • Hatalardan ders almamak. 
  • Berbat sosyal medya yönetimi.


Bu kadar yeter, belki gıcık bir arkadaş olabilirdim ama açıkça fikrimi söylememi tercih etmez miydiniz? Elbette ederdiniz ama sizin arkadaşınız değilim ben.


Muhteşem bir kariyer dilerim, hörmetler efenim.

Kariyer Şansölyeniz,

Coco Plaza Kuşu(Kuş dediysem Anka)


1 yorum:

  1. hepsine katılıyorum çok güzel yazı olmuşş :) blogunu takipteyim bende beklerim :)

    YanıtlaSil