İzlekler için Sosyal Medya

ınspector clouseau

29 Mart 2018 Perşembe

Beklenmedik bir biçimde CEO kaybı






Günaydın,
Yazının fon müziği: The Red Capes r Coming

OHA!! CEO yok, kompile!!


Mesela ölmek gibi düşünün. Evde oturuyorsunuz böyle şirketteki önem derecenize göre mesaj geliyor ya da telefon ile aranıyorsunuz. Belki de sizi aldırmak için helikopter gönderiyorlar...

"Bu gibi durumlar için bir manuel var mı?" dediğinizi duyar gibiyim, dur ya hatta bir adım ileri gideyim. Siz değerli takipçilerimden gelen soruları cevaplamak için çok zaman bulamıyorum, malumunuz sabbaticaldayım yine. Ama arasından bir soru seçtim, CEO öldü ne yapalım? diyorlar, vallahi müthiş soru. 

Öncelikle CEO'nuz öldüyse hemen bir basın açıklaması yayınlayın, fotoğraflarını vesikalık boy çoğaltıp, iğneler ile birlikte hazır tutun, tören için gerekecek. 

Aklı başında olan yöneticelerin zaten bununla ilgili bir fikri vardır, muhteşem İK organizasyonu gerekli yedeklemeleri yıllar öncesinden yaptığı için yetenek olarak belirlenen dandik bir m-seviyesi çalışanın da yedeği bulunur. CEO deyince de onun içinde içeriden bir adaylar grubu belirlenir ve de istikbalde değerlendirilmek üzere geliştirilir bu adaylar. Olmadı dışarıdan alınır, ailenin bir ferdi getirilir çok da büyütmemek lazım. 
NŞA'da İK, YK(Yönetim Kurulu'na)'ya şirketin tüm liderlik kadroları ile ilgili yıllık rapor veriyordur zaten. CEO'nun altında birkaç kademe oluyor(böyle duyarsınız koridorda en eksi bir, en eksi iki falan diye sayarlar) hah işte onları da kurula tanıtmıştır diye düşünüyorum. So bu isimler hakkında bilgi sahibi olur, isimler kulaklara tanıdık gelir, olay özelinde ya bizim şu pazarlamanın başında zeki bir kız vardı onu bu projeye versek gibi basite indirgenmiş cümleler kurarlar. 
Hımmm diyelim ki böyle kurul yok, yetenek kıtlığı var, tam bir davar gibi yönetiliyor şirket ho-hoooooooo sesleri eşliğinde işte bu noktada danışmanlık şirketlerinden yardım alınabilir, bu kadar plansız, iç görüsüz olduğunuza inanamıyor ve sizi kınıyoruz. 

  • Adayı dışarıdan alın, ne bileyim Şerif Kaynar'a falan gidin... Hayır, bana gelemezsiniz, Alfred izin vermez. 
  • Kurul, İK, CEO birleşip GE'nin C Oturumu gibi bir organizasyona gitmesini sağlayabilirsiniz, eski ama bilindik bir yöntemdir. Adayları 2-3-4 yıl içinde CEO'luğa falan hazırlarsınız. So her aday hakkında detaylı bir karne, dosya, paket hazırlanır. 
  • Yakın gelecekte şirketin karşılacağı zorluklara bağlı olarak ihtiyacı olacağı yeteneklerin üzerinden geçin, olm benim CEO arkadaşlarım da var. Hooop aday havuzu ne güzel de daraldı. 
  • Adayların yeteneklerini test etmek için ortamlar yaratın, sonuçta YK'sınız, İK'sınız. Özel uzmanlık alanlarına sahip olan yöneticilerin ne kadar esnek, öğrenmeye hevesli, fark yaratan olduğunu görmek için fırsat. Mesela GE'de İK yönetim kadrosundan geçen her çalışan efsane şirketlerde efsane yerlere gelmişti, boru değil. Joe Ruocco Goodyear'a, Laszlo Bock Google'a oradan HUMU'ya gitti. Biliyorlar da böyle şeyler uyguluyorlardı. Bu arada İK iş ortağı olmaya fazla daldığında tarafsızlığını kaybeder mi, bu durum gölge alan yaratır mı gibi dezavantajları da değerlendirmeli. Minnoş İK, canım benim. 
  • Görevin gerektirdiği aday listesi çok kısa ise dış adaylara başvurun. Sanırım bir döngünün içerisine girdik. Danışmanlığa gideceksen kırbacını ve temel yetkinlikleri, su götürmez ölçütleri onlarla paylaş. Pazardan domates almıyorsun. So babalar gibi referans sorguları 7-8 aşamalı görüşmeler, ikna turları sizi bekler, geçmişler olsun. 


CEO'nun doğal şartlarla gidişi, emekliliğinin gelmesi, depresyona girip gitmek istemesinde stres o kadar yüksek değil ama C seviye çocukların kendilerini daha ekstrem sporlara verip kayak kazasında ya da trafik kazasında ölmesini istemiyor şirketler, dedeler için de durum aynı. Bununla ilgili Jony Ive'in(Apple) bir olayı vardı ama bu elbette başka bir hikayenin konusu...

Yani CEO üretme konusunda yetersiz olabiliyor şirketler. Sanırım bir CEO açığı var, acilen bir CEO sertifika programı açılıp bu konuda aksiyon alınmalı diye düşünüyorum(ben size bu blogda kötü şaka yapma garantisini taaaaa 2012'de verdim). 

Evet Weirdos, karnım acıktı, avokado yemek için ayrılmam lazım, olur da bir gün aniden CEO'suz kalırsanız ne yapacağınızı artık biliyorsunuz. 

Aniden kaybolan CEO'ların Azizi,

Coco




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder